|
Vinařství
prezentovaná na Gala degustaci vín 2018 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Prezentovaná vinařství - celkově: |
|
Cave de Tain |
|
Cave de Tain je tradiční
francouzské vinařství severní části údolí Rhony: Jedná se o
vlajkovou loď apelace Crozes-Hermitage a dalších perel této části
Francie jako je Saint Joseph, Cornas či samotné Hermitage. Vinařství
založil v roce 1933 Luis Gambert de Loche. K dnešnímu dni rozloha
vinic čítá více jak 1000 hektarů. |
|
|
Quinta da Romaneira |
|
Quinta da Romaneira má
velmi dlouho historii. Oficiálně od roku 1757. První záznamy však
zde zmiňují vinohrady již v 17. a 18. století, kdy patřily rodině
Sousa Guimaraes. Iniciály tohoto rodu také najdeme na bráně
vinařství Quinta Romaneira. Vinařství patří k jedněm z
nejdůležitějších producentů v Douro a tak není překvapením, že se
objevilo na slavné mapě regionu Barona Forrestera a je zmiňována
významným vinařskými autoritami již od 19. století. Portská vína z
Quinta Romaneira byla vůbec prvními porty, které se dražila v aukční
síni Christies a to v roce 1872. Hlavní odrůdou pro Romaneira je
odrůda Touriga Nacional. Reprezentuje cca 40% a je klíčovým
elementem těch nejlepších vín, jak portských tak tradičních
červených z Quinta Romaneira v Douro. |
Domaine Grand Veneur - Alain Jaume
|
|
Vinařství Domaine Grand Veneur, které provozuje Alain Jaume a jeho
dva synové je jedním z výjimečných producentů současné vinařské
Francie. U málokterého vinařství ve Francii je vidět takový
dlouhodobý a zároveň výrazný nárůst kvality jako u vinařství rodiny
Alaina Jauma. Tato dynamika je v přímém protikladu k povaze jak otce
tak obou synů, kteří jsou svým klidem a rozvážností až nakažliví.
Stejně tak si vás získají jejich vína. Platí zde totiž jednoduchá
formule - no co Jaume vztáhne ruku, z toho je dobré víno. A to nejen
u špičkových Chateauneuf-du-Pape, která získávají 96 bodů a která
jsou mezi světovými TOP 100, ale i u běžných Cotes du Rhone z
koupených hroznů. Domaine Grand Veneur je kvalitativní vrchol Rhony,
ale za "nemarketingové" ceny - prost ideální volba. |
|
|
Tenuta di Bibbiano
-Toskánsko |
|
Tenuta di Bibbiano
leží v oblasti, kde se s pěstováním révy začalo již v jedenáctém
století. Rodina Marzi Marrocchesi, která od roku 1865 toto vinařství
vlastní, se s velkou zodpovědností a entuziasmem pustila do výroby
špičkového vína a do dnešní doby předává své vinařské zkušenosti již
několikátou generaci. Filozofie tohoto vinařství směřuje k cíli
dlouhodobě vyrábět vysoce kvalitní Chianti Classico a ve své apelaci
patřit k absolutní špičce. K tomuto cíli dospěli po dlouholeté a
velmi precizní celoroční práci na vinici, každoroční výhradně ruční
sklizní s precizní selekcí hroznů bezvýhradně šetrnou práci při
výrobě samotného vína. Vinařství pracuje na 25 hektarech velmi
kopcovitých, záviděníhodných vinic, které patří k absolutní špičce
ve své apelaci. Zde se pěstují dvě hlavní červené odrůdy Sangiovese
und Sangiovese Grosso a ve velmi malém podílu odrůdy Merlot a
Colorino |
|
Cave Crouseilles - Jihozápad Francie |
|
Cave de Crouseilles patřící do skupiny
Plaimont je tradičním a zároveň vedoucím producentem vína na
Jihozápadě Francie. Toto vinařské sdružení produkuje vína v
apelacích Madiran, Saint Mont (98% produkce této apelace) a zemská
vína „z Gaskoňska“ – Côtes de Gascogne IGP. Více jak 1000
vinohradníků obhospodařuje přes 5000 hektarů vinic, které každoročně
vyprodukují přes 40 milionů lahví. Od lehkých, svěžích vín z odrůdy
Colombard po mocné a mohutné vína apelace Madiran založené na odrůdě
Tannat. Ta je historicky tradiční odrůdou pro tento region Francie,
ale nyní je známější spíše z uruguayských vín. Jedná se o odrůda
dávají vína syté barvy s fialovými odlesky a tóny tmavého divokého
ovoce se spoustou tříslovin. Do portfolia patří i několik významných
châteaux a usedlostí, které vyrábějí top vína v apelacích Madiran či
Saint Mont. Jedním z nich je například Cave de Crouseilles. |
Již potvrzené účasti (logem
označená vinařství budou prezentována osobně vinaři): |
Chateau Beauchene - údolí
Rhony |
|
Rodinný podnik,
vlastněný panem a paní Bernard, z oblasti údolí Rhony, s tradicí již
od 18. století, ležící 4 kilometry severně od Orange, je
bezprostředně obklopen 35 hektary vinic s širokou škálou odrůd
používaných v tomto regionu. Celková výměra vinic ve vlastnictví
přesahuje 80 hektarů a zahrnuje produkci hned několika variant
červených a bílých Cotes du Rhone a Villages. Plocha vinic
náležících k nejznámější apelaci regionu Chateauneuf du Pape je 7
hektarů. Z této plochy naprostá většina náleží červené variantě,
bílé se produkuje velmi omezené množství 1000 lahví (z kterých velká
část směřuje do ČR). Celková produkce přesahuje 400 tisíc lahví
ročně. |
|
Domaine Houchart - Provence |
|
Jestliže něco
symbolizuje vinařskou oblast Provence, jsou to rozhodně růžová vína.
Ne, že by zdejší bílá a obzvláště červená vína nebyla hodna
pozornosti, ba naopak. Ale Provence je pomyslnou Mekkou růžových
vín. Na druhou stranu i zde platí - “není víno jako víno”. Existují
přímočará, lehká, ovocná, světlá růžová vína, u kterých se projev
čerstvých jahod střídá s letními květy. Ale v Provence můžeme
ochutnat i sytá, výrazná vína plná kořenitosti, zralosti, tmavé
barvy a lehkých tříslovin, která se svým projevem blíží Tavelu.
Rozhodně je tedy z čeho vybírat a neplatí, že růžové víno je určeno
jen pro letní horké dny. Svou škálou růžových vín nabízí Provence
uplatnění po celý rok. |
|
Jerome Quiot - Chateauneuf-du-Pape |
|
Historie vinařství: V roce 1748 Antoine Quiot , který již vlastnil
pozemek na břehu Rhôny a kde pěstoval kromě vína i jiné plodiny,
koupil své první Châteauneuf -du- Pape. Bylo to 8 hektarů vinic. V
roce 1793 , jeho vnuk Jean Baptiste koupil Tour de Lhers , usedlost
se starou věží hned vedle řeky Rhôny , který byl předtím znárodněn v
průběhu revoluce a původně patřil šlechtické rodině Rohan - Soubise.
Byl to obrovský statek o rozloze 100 hektarů. Jean Baptiste zde
postavil dům, který jeho rodina stále užívá až do současnosti.
Oženil se s dcerou velkostatkáře , který byl popraven gilotinou
během revoluce a následně se stal starostou Chateauneuf v letech
1815 a 1835. |
|
|
Ortas - Cave de Rasteau |
|
Vinařství Ortas je obchodním názvem vinných sklepů vesnice Rasteau.
Ta leží v severní části údolí Rhony a vinice této stejnojmenné
apelace jsou jedny z vůbec nejvýše položené celého regionu. Dříve se
zde vyrábělo víno kategorie Cotes du Rhone Villages Rasteau.
Dlouhodobá kvalita vín z Rasteau však zapříčinila ojedinělý fakt a
to "povýšení" vín z Rasteau mezi cru de Rhone a vznik vlastní
apelace Rasteau AOC |
|
|
Marrenon - jižní
Francie |
|
Jeden z největších
producentů vína ve Francii a také přední z našich dodavatelů. Jedná
se o seskupení 9 vinařských družstev pod která patří více jak 1000
jednotlivých vinohradníků. Výsledná vína však nejsou zajímavá jen
svým poměrem ceny a kvality, ale v kategorii apelačních vín patří
mezi špičku svého regionu. V našem sortimentu naleznete odrůdová
vína a to v lahvích i bag-in-boxech a nově také vína apelace Luberon. |
|
|
Gerard Bertrand - Languedoc |
|
Georges Bertrand,
otec Gérarda, byl v 70. letech vizionářem a průkopníkem výroby
kvalitních vín v Languedocu. Jeho vášeň k vínu a nadšení pro inovace
byly základem k vybudování moderního vinařství. Již od roku 1975 se
na výrobě vína podílel jeho syn Gérard, který se po nenadálém úmrtí
otce, v roce 1987, ujímá vedení. Po ukončení své ragbyové kariéry v
roce 1992 se již naplno věnuje vedení firmy. Gérard hned od začátku
poznal, že se musí přizpůsobit vývoji trhu – zaměřil se na produkci
výrazných, harmonických a elegantních vín. Díky kvalitním vínům a
„férové“ ceně uspěl velmi rychle. Cena „Best France Value“ z 2 500
vinařství hovoří za vše. Základ tohoto úspěchu je přesto jednoduchý:
respekt k regionu, zodpovědná práce ve vinicích, kvalitní surovina,
kontrolované výnosy, optimální zralost hroznů, ruční sběr hroznů a
zrání v sudech respektující harmonii a osobitost každého cuvée. |
|
|
Mas de Daumas Gassac - Languedoc |
|
Mas de
Daumas Gassac je víno, které nepatří k
žádné prestižní apelaci, bývá oceňováno
nejvěhlasnějšími vinařskými experty
světa: „jediné Grand cru jižní
Francie”
- Hugh Johnson, „Lafite z
Languedocu”
- Gault&Millau, „jedno z 10 nejlepších
vín světa” - Michael Broadbent,
„jednoduše výjimečné” - R. Parker. Během
30 let dosáhl Mas de Daumas Gassac
statusu „kultovního vína”, kterým se
mohou honosit jen výjimečná vína.
|
|
|
Maison Louis Jadot - Burgundsko |
|
Maison Louis Jadot je
jedním ze symbolů celého Burgundska. Tradiční vinařství s historií
od poloviny 19. století s více jak 220 hektary vinic rozmístěných po
celé ploše Burgundska. Od Côte d´Or přes Mâconnais až na jih k
Beaujolais. Velká část z nich pak v kategorii Premier cru a Grand
cru. Všechna vína hrdě nesoucí etiketu Maison Louis Jadot mají
kontrolovaný původ hroznů - Appellation d'Origine Contrôlée. Díky
kvalitě vín má Maison Louis Jadot dlouhodobé pevné vazby nejen v
domácí Francii, ale v celém světě se svými klienty a partnery. Ať se
jedná o sommeliéry, restaurace, obchodníky s vínem, dovozce či
milovníky vína. |
Clos Triguedina -Cahors |
|
V
srdci Cahors, ne nejprestižnějších polohách Jihozápadu Francie, se
rozkládají vinice vinařství Clos Triguedina. Rodina Baldes opatruje
tento skvost v meandru řeky Lot již od roku 1830 a Jean Luc Baldes
je 7. generaci předávající si „savoir-faire“ – znalosti výroby
špičkových vín z otce na syna. Na 65 hektarech se rozkládají ty
vinice pro výrobu těch nejlepších francouzských Malbeců. Všechny
jsou vyráběny s maximálním respektem nejen k přírodě a vinicím, ale
také tradici apelace Cahors. To však neznamená, že by vína z Clos
Triguedina nesledovali a často neudávali nové trendy ve „světě
Malbecu.“ Škála vín sahá o mohutných malbeců, které jsou určeny k
dlouholeté (+20 let) archivaci, přes oceňovaná vína z konkrétních
viničních parcel až po bílá dezertní vína a šumivá vína. Clos
Triguedina je vyhlášeným producentem v Cahors s mnoha mezinárodními
oceněními včetně umístění na 4. místě ve světových TOP 100 dle Wine
Enthusuastu pro víno Cahors Les Galets 2010. |
Le Colture - Prosecco |
|
Prosecco je jedním ze
symbolů italského životního stylu. Nejen italských vín, ale také
gastronomie a pozitivního příštupu k životu. Lehká šumivá italská
vína z vinařské oblasti Veneto (okole Benátek), podoblasti Treviso.
Všeobecná Prosecca nesou apelační označení DOC. Špičková Prosecca
pocházejí z oblasti Valdobbiadene - Conegliano a jejich kvalitu
garantuje také nejvyšší zařazení do kategorie DOCG. Právě elegantní,
příjemná, ale také sofistikovaná vína DOCG Valdobbiadene jsou
hlavním stavebním kamenem vinařství Le
Colture. Vína Prosecco jsou ze stejnojmené odrůdy,
lokálně nazývané Glera |
|
|
Vina Errazuriz - Chile |
|
Filosofie Errazuriz
je možno nejlépe vyjádřit citací zakladatele Dona Maximiana – Z
nejlepší půdy, nejlepší víno. Díky vlastní produkci hroznů, je
vinařství Errazuriz schopné kontrolovat každou fázi průběhu výroby
vína, od pěstování révy v Aconcagua, Casablanca a Curico údolích, k
produkci samotného vína těmi nejpřírodnějšími metodami. Důraz je
kladen na citlivé zacházení s víny, s cílem vyrobit víno, které je
elegantní a komplexní zároveň. Dynamika rozvoje a nasazení pro věc
jsou faktory, které získaly Errazuriz respekt a mezinárodní pozici
výrobce kvalitních vín. |
|
|
Domaine Bousquet - Argentina |
|
Špičkové argentinské vinařství z
francouzskými kořeny.
Cílem Jean Bousqueta - zakladatele vinařství je
vytvářet špičková vína světové úrovně použitím
vinařských znalostí Francie a Argentiny. K
dosažení tohoto cíle vytvořili vinařsví na
výtečném místě v Tupungato, údolí Uco v
argentinské Mendóze. Díky ideálním přírodním
podmínkám mohou vytvářet špičková vína z
organicky (bio) pěstovaných hroznů.
|
|
|
J.J. Mortier - Bordeaux |
|
Velkoobchodní (negotiant)
společnost J.J. Mortier & Cie byla založena roku 1989 panem Louis
Mortier - tehdejším ředitelem Chateau Lafite Rothschild. Společnost
je již po 5 generací v rodinných rukou. Drtivá většina obratu (80%)
firmy pochází z exportu do 45 zemí. J.J.Mortier je exkluzivním
dodavatelem na Japonský císařský dvůr od roku 1908. Díky svému
japonském partnerovi drží si podíl 25% na japonském trhu. |
|
|
Borie - Manoux - Bordeaux |
|
Bordeaux je vinařský
svět sám pro sebe. Je vzorem a terčem závisti vinařů prakticky ze
všech ostatních vinařských regionů světa. Na druhou stranu nelze
vinařům z Bordeaux upřít určitou míru povýšenosti nad ostatní
produkci francouzského a světového vína. Zde vytvořený obchod vína
na principu skupiny negotiantů (velkoobchodníků), kteří jsou
nezávislý na produkci vína, ale obchodně s vinaři velmi úzce spojeni
je také značně ojedinělý. Společnost Borie-Manoux unikátní spojuje
pozici vlastníka více jak desítky prestižních chateau s pozicí
jednoho z nejstarších negotiantů v Bordeaux.
Rodina Castéja – jediný majitel společnosti Borie-Manoux – vlastní
11 zámků s celkovou rozlohou vinohradů přes 200 hektarů v oblasti
Bordeaux. Roční produkce těchto vinařství dosahuje v průměru jednoho
milionu lahví. Borie-Manoux je exkluzivním distributorem těchto vín
(s výjimkou Chateau Lynch-Moussas), které se z velké části nacházejí
v kategorie grand cru classé a cru bourgeois. |
|
|
|
|
Charles Wantz - Alsasko |
|
Rodinná firma z
alsaského Barru vlastnící více jak 200 hektarů vinic. I přes
udržovanou rodinnou strukturu po již více jak 2 století, patří
vinařství Wantz již k těm větším producentům vína v Alsasku. Nejedná
se však o žádného giganta, produkce 1,5 milionu lahví je jen mírně
nadstandardem pro rodinné firma a stále patří k těm „menším ze
středních“ vinařů regionu. To vše s cílem zachovat si plnou kontrolu
nad kvalitou vína. Škála vína je rozdělena mezi tři kategorie, které
se značné míry i kopírují apelační systém Alsaska. Jednoodrůdová
vína bez uvedené vinice jsou v řadě „Réserve particuliere“, lieux-dit
nebo-li konkrétní viniční parcely jsou ve vyšší řadě vín – „Collection
personelle“. A v nejvyšší řadě samozřejmě nalezneme Grand cru,
vendages tardives a selection des grains noble. |
Champagne Bauget-Jouette |
|
Svět Champagne je
ovládán velkými značkami jako Moet Chandon, Dom Perignon, Veuve
Cliquot, Mumm, Roederer a další. Kromě těchto globálních "ikon" však
stále v Champagne existuj malé a střední firmy, produkující stejnou,
a někdy dokonce vyšší kvalitu. Jen prostě nevyrábějí 30 milionů
lahví ročně a nemají marketingové oddělení... Champagne Bauget-Jouette
je tradiční rodinná firma produkující cca 120tis. lahví ročně se
sídlem v Epernay z dnes již kultovním sklepením 27 metrů pod
povrchem, do kterého nevedou schody, ale jen stařičký výtah. Značně
poruchový.. |
|
|
Joseph Mellot - údolí Loiry |
|
Vinařství Joseph
Mellot ze Sancerre patří mezi nejstarší v celém údolí Loiry. Jeho
vznik se datuje k roku 1513 a od této doby se vinařská tradice
dědila z otce na syna. Proto také moto společnosti zní:"Naše vína
mají historii." Hlavní doménou vinařství jsou vína "střední Loiry",
tedy nejvýchodnějšího regionu patřícího k vinařské oblasti údolí
Loiry. Tato oblast je známá víny typu Sancerre, Pouilly Fumé a
dalšími. Kromě toho však v rozsáhlém portfoliu nalezneme také vína
západnějších oblastí - Touraine (kolem města Tours) a Saumur. |
|
Azienda Rivetto |
|
Piemonte je
nejzápadnější italskou vinařskou oblastí. Kromě vína je tento region
také známý sběrem exkluzivních hub - lanýžů. Oblasti Piemonte z
pohledu vína lze rozdělit na dvě podoblasti - jednu v okolí města
Alba a druhá pojmenovaná podle obce Asti. V obou oblastech lze
nalézt podobné složení odrůd. Zvykem v Piemontu je pojmenovávat
některá vína podle odrůdy a regionu, z kterého pocházejí. Proto se
například s odrůdou Barbera můžete setkat jednak ve variantě d´Alba
ale i d´Asti. Mezi rozdíly patří například produkce sladkého mírně
perlivého vína Moscato d´Asti. Na druhou stranou velkou výhodou
vinařů z okolí Alba je produkce špičkových vín Barolo a Barbaresco
(což jsou také jediná vína, která nenesou název odrůdy), které jsou
stejně jako základní Nebbiolo d´Alba vytvořena z odrůdy Nebbiolo.
Příjemná, jemná vína z Piemontu nabízí odrůda Dolcetto a velmi
korpózní plná vína, která se svou kvalitou mohou blížit až Barolům
jsou založeny na odrůdě Barbera (d´Alba). Jednotlivé odrůdy se v
Piemontu nekombinují, používají se do vín vždy ze 100%. |
Bennati - Veneto |
|
Vinařství Casa
Vinicola Bennati byla založena začátkem dvacátého století a to ze
dvou důvodů. Majitelé vinařství měli k dispozici zajímavé nabídky na
nákup velmi kvalitních poloh v Soave a Valpollicele a také velmi
velký vztah k vínu jež pramenil z dlouholeté rodinné tradice.
Většina vinic vinařství Casa Vinicola Bennati je tedy dnes
rozprostřena na velmi kvalitních polohách severně od Verony nejen ve
výše zmiňovaných polohách, které dokáží nabídnout vína v opravdu
špičkové kvalitě.
Dnes toto vinařství nabízí širokou paletu vín od zmiňovaných Soave
Classico či Valpollicelu classico přes, velmi zajímavý a oblíbený
Pinot Grigio, Chardonnay, špičkové Prosecco di Valdobiadenne,
legendární Amarone až po zajímavosti jako je Valpolicella classico
Ripasso jež získává mnoho úspěchů nejen v Itálii, ale ve všech
zemích kam se vyváží. |
Vini Nicolis - Veneto |
|
Vinařství Nicolis
Angelo e Figli leží ve vesnici San Pietro v Carianu, v srdci oblasti
Valpolicella Classico. Rodina Nicolis obdělává vinice o rozloze 20
hektarů již po mnoho generací. Z níže položených vinic se vyrábějí
lehčí vína určená pro konzumaci v horizontu několika let. Z
terasovitých vinic se produkují komplexnější Valpolicelly a Amarone.
Počátek vinařství se datuje do roku 1951, kdy Angelo Nicolis
přetvořil tehdejší rodinnou výrobu do formy skutečného vinařství. V
současnosti vinařství provozují 3 synové zakladatele. Jednoznačně
pokračují v produkci vysoce kvalitních vín při zachování tradic
vycházejících z rodinné struktury vinařství. Giancarlo Nicolis se
věnuje vinohradnictví a je garantem kvalitních hroznů na vinici.
Giuseppe, enolog, má na starost celý proces vinifikace. Massimo řídí
obchodní aspekty vinařství a vztahy se zahraničními a lokálními
klienty. Jejich matka Natalia stále pomáhá vést rodinnou firmu, díky
svým dlouhodobým zkušenostem. |