Vinařství prezentovaná na Gala degustaci vín 2018

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prezentovaná vinařství - celkově:  
Cave de Tain

Cave de Tain je tradiční francouzské vinařství severní části údolí Rhony: Jedná se o vlajkovou loď apelace Crozes-Hermitage a dalších perel této části Francie jako je Saint Joseph, Cornas či samotné Hermitage. Vinařství založil v roce 1933 Luis Gambert de Loche. K dnešnímu dni rozloha vinic čítá více jak 1000 hektarů.
   
Quinta da Romaneira  
Quinta da Romaneira má velmi dlouho historii. Oficiálně od roku 1757. První záznamy však zde zmiňují vinohrady již v 17. a 18. století, kdy patřily rodině Sousa Guimaraes. Iniciály tohoto rodu také najdeme na bráně vinařství Quinta Romaneira. Vinařství patří k jedněm z nejdůležitějších producentů v Douro a tak není překvapením, že se objevilo na slavné mapě regionu Barona Forrestera a je zmiňována významným vinařskými autoritami již od 19. století. Portská vína z Quinta Romaneira byla vůbec prvními porty, které se dražila v aukční síni Christies a to v roce 1872. Hlavní odrůdou pro Romaneira je odrůda Touriga Nacional. Reprezentuje cca 40% a je klíčovým elementem těch nejlepších vín, jak portských tak tradičních červených z Quinta Romaneira v Douro. 
Domaine Grand Veneur - Alain Jaume

Vinařství Domaine Grand Veneur, které provozuje Alain Jaume a jeho dva synové je jedním z výjimečných producentů současné vinařské Francie. U málokterého vinařství ve Francii je vidět takový dlouhodobý a zároveň výrazný nárůst kvality jako u vinařství rodiny Alaina Jauma. Tato dynamika je v přímém protikladu k povaze jak otce tak obou synů, kteří jsou svým klidem a rozvážností až nakažliví. Stejně tak si vás získají jejich vína. Platí zde totiž jednoduchá formule - no co Jaume vztáhne ruku, z toho je dobré víno. A to nejen u špičkových Chateauneuf-du-Pape, která získávají 96 bodů a která jsou mezi světovými TOP 100, ale i u běžných Cotes du Rhone z koupených hroznů. Domaine Grand Veneur je kvalitativní vrchol Rhony, ale za "nemarketingové" ceny - prost ideální volba.

   
Tenuta di Bibbiano  -Toskánsko

Tenuta di Bibbiano leží v oblasti, kde se s pěstováním révy začalo již v jedenáctém století. Rodina Marzi Marrocchesi, která od roku 1865 toto vinařství vlastní, se s velkou zodpovědností a entuziasmem pustila do výroby špičkového vína a do dnešní doby předává své vinařské zkušenosti již několikátou generaci. Filozofie tohoto vinařství směřuje k cíli dlouhodobě vyrábět vysoce kvalitní Chianti Classico a ve své apelaci patřit k absolutní špičce. K tomuto cíli dospěli po dlouholeté a velmi precizní celoroční práci na vinici, každoroční výhradně ruční sklizní s precizní selekcí hroznů bezvýhradně šetrnou práci při výrobě samotného vína. Vinařství pracuje na 25 hektarech velmi kopcovitých, záviděníhodných vinic, které patří k absolutní špičce ve své apelaci. Zde se pěstují dvě hlavní červené odrůdy Sangiovese und Sangiovese Grosso a ve velmi malém podílu odrůdy Merlot a Colorino

 
Cave Crouseilles - Jihozápad Francie

Cave de Crouseilles patřící do skupiny Plaimont je tradičním a zároveň vedoucím producentem vína na Jihozápadě Francie. Toto vinařské sdružení produkuje vína v apelacích Madiran, Saint Mont (98% produkce této apelace) a zemská vína „z Gaskoňska“ – Côtes de Gascogne IGP. Více jak 1000 vinohradníků obhospodařuje přes 5000 hektarů vinic, které každoročně vyprodukují přes 40 milionů lahví. Od lehkých, svěžích vín z odrůdy Colombard po mocné a mohutné vína apelace Madiran založené na odrůdě Tannat. Ta je historicky tradiční odrůdou pro tento region Francie, ale nyní je známější spíše z uruguayských vín. Jedná se o odrůda dávají vína syté barvy s fialovými odlesky a tóny tmavého divokého ovoce se spoustou tříslovin. Do portfolia patří i několik významných châteaux a usedlostí, které vyrábějí top vína v apelacích Madiran či Saint Mont. Jedním z nich je například Cave de Crouseilles.

Již potvrzené účasti (logem označená vinařství budou prezentována osobně vinaři):
Chateau Beauchene - údolí Rhony

Rodinný podnik, vlastněný panem a paní Bernard, z oblasti údolí Rhony, s tradicí již od 18. století, ležící 4 kilometry severně od Orange, je bezprostředně obklopen 35 hektary vinic s širokou škálou odrůd používaných v tomto regionu. Celková výměra vinic ve vlastnictví přesahuje 80 hektarů a zahrnuje produkci hned několika variant červených a bílých Cotes du Rhone a Villages. Plocha vinic náležících k nejznámější apelaci regionu Chateauneuf du Pape je 7 hektarů. Z této plochy naprostá většina náleží červené variantě, bílé se produkuje velmi omezené množství 1000 lahví (z kterých velká část směřuje do ČR). Celková produkce přesahuje 400 tisíc lahví ročně.

 
Domaine Houchart - Provence

Jestliže něco symbolizuje vinařskou oblast Provence, jsou to rozhodně růžová vína. Ne, že by zdejší bílá a obzvláště červená vína nebyla hodna pozornosti, ba naopak. Ale Provence je pomyslnou Mekkou růžových vín. Na druhou stranu i zde platí - “není víno jako víno”. Existují přímočará, lehká, ovocná, světlá růžová vína, u kterých se projev čerstvých jahod střídá s letními květy. Ale v Provence můžeme ochutnat i sytá, výrazná vína plná kořenitosti, zralosti, tmavé barvy a lehkých tříslovin, která se svým projevem blíží Tavelu. Rozhodně je tedy z čeho vybírat a neplatí, že růžové víno je určeno jen pro letní horké dny. Svou škálou růžových vín nabízí Provence uplatnění po celý rok.

 
Jerome Quiot - Chateauneuf-du-Pape

Historie vinařství: V roce 1748 Antoine Quiot , který již vlastnil pozemek na břehu Rhôny a kde pěstoval kromě vína i jiné plodiny, koupil své první Châteauneuf -du- Pape. Bylo to 8 hektarů vinic. V roce 1793 , jeho vnuk Jean Baptiste koupil Tour de Lhers , usedlost se starou věží hned vedle řeky Rhôny , který byl předtím znárodněn v průběhu revoluce a původně patřil šlechtické rodině Rohan - Soubise. Byl to obrovský statek o rozloze 100 hektarů. Jean Baptiste zde postavil dům, který jeho rodina stále užívá až do současnosti. Oženil se s dcerou velkostatkáře , který byl popraven gilotinou během revoluce a následně se stal starostou Chateauneuf v letech 1815 a 1835.

   
Ortas - Cave de Rasteau

Vinařství Ortas je obchodním názvem vinných sklepů vesnice Rasteau. Ta leží v severní části údolí Rhony a vinice této stejnojmenné apelace jsou jedny z vůbec nejvýše položené celého regionu. Dříve se zde vyrábělo víno kategorie Cotes du Rhone Villages Rasteau. Dlouhodobá kvalita vín z Rasteau však zapříčinila ojedinělý fakt a to "povýšení" vín z Rasteau mezi cru de Rhone a vznik vlastní apelace Rasteau AOC

   
Marrenon - jižní Francie

Jeden z největších producentů vína ve Francii a také přední z našich dodavatelů. Jedná se o seskupení 9 vinařských družstev pod která patří více jak 1000 jednotlivých vinohradníků. Výsledná vína však nejsou zajímavá jen svým poměrem ceny a kvality, ale v kategorii apelačních vín patří mezi špičku svého regionu. V našem sortimentu naleznete odrůdová vína a to v lahvích i bag-in-boxech a nově také vína apelace Luberon.

   
Gerard Bertrand - Languedoc

Georges Bertrand, otec Gérarda, byl v 70. letech vizionářem a průkopníkem výroby kvalitních vín v Languedocu. Jeho vášeň k vínu a nadšení pro inovace byly základem k vybudování moderního vinařství. Již od roku 1975 se na výrobě vína podílel jeho syn Gérard, který se po nenadálém úmrtí otce, v roce 1987, ujímá vedení. Po ukončení své ragbyové kariéry v roce 1992 se již naplno věnuje vedení firmy. Gérard hned od začátku poznal, že se musí přizpůsobit vývoji trhu – zaměřil se na produkci výrazných, harmonických a elegantních vín. Díky kvalitním vínům a „férové“ ceně uspěl velmi rychle. Cena „Best France Value“ z 2 500 vinařství hovoří za vše. Základ tohoto úspěchu je přesto jednoduchý: respekt k regionu, zodpovědná práce ve vinicích, kvalitní surovina, kontrolované výnosy, optimální zralost hroznů, ruční sběr hroznů a zrání v sudech respektující harmonii a osobitost každého cuvée.

   
Mas de Daumas Gassac - Languedoc

Mas de Daumas Gassac je víno, které nepatří k žádné prestižní apelaci, bývá oceňováno nejvěhlasnějšími vinařskými experty světa: „jediné Grand cru jižní Francie” - Hugh Johnson, „Lafite z Languedocu” - Gault&Millau, „jedno z 10 nejlepších vín světa” - Michael Broadbent, „jednoduše výjimečné” - R. Parker. Během 30 let dosáhl Mas de Daumas Gassac statusu „kultovního vína”, kterým se mohou honosit jen výjimečná vína.

   
Maison Louis Jadot - Burgundsko  
Maison Louis Jadot je jedním ze symbolů celého Burgundska. Tradiční vinařství s historií od poloviny 19. století s více jak 220 hektary vinic rozmístěných po celé ploše Burgundska. Od Côte d´Or přes Mâconnais až na jih k Beaujolais. Velká část z nich pak v kategorii Premier cru a Grand cru. Všechna vína hrdě nesoucí etiketu Maison Louis Jadot mají kontrolovaný původ hroznů - Appellation d'Origine Contrôlée. Díky kvalitě vín má Maison Louis Jadot dlouhodobé pevné vazby nejen v domácí Francii, ale v celém světě se svými klienty a partnery. Ať se jedná o sommeliéry, restaurace, obchodníky s vínem, dovozce či milovníky vína.
Clos Triguedina -Cahors

V srdci Cahors, ne nejprestižnějších polohách Jihozápadu Francie, se rozkládají vinice vinařství Clos Triguedina. Rodina Baldes opatruje tento skvost v meandru řeky Lot již od roku 1830 a Jean Luc Baldes je 7. generaci předávající si „savoir-faire“ – znalosti výroby špičkových vín z otce na syna. Na 65 hektarech se rozkládají ty vinice pro výrobu těch nejlepších francouzských Malbeců. Všechny jsou vyráběny s maximálním respektem nejen k přírodě a vinicím, ale také tradici apelace Cahors. To však neznamená, že by vína z Clos Triguedina nesledovali a často neudávali nové trendy ve „světě Malbecu.“ Škála vín sahá o mohutných malbeců, které jsou určeny k dlouholeté (+20 let) archivaci, přes oceňovaná vína z konkrétních viničních parcel až po bílá dezertní vína a šumivá vína. Clos Triguedina je vyhlášeným producentem v Cahors s mnoha mezinárodními oceněními včetně umístění na 4. místě ve světových TOP 100 dle Wine Enthusuastu pro víno Cahors Les Galets 2010.

Le Colture - Prosecco
Prosecco je jedním ze symbolů italského životního stylu. Nejen italských vín, ale také gastronomie a pozitivního příštupu k životu. Lehká šumivá italská vína z vinařské oblasti Veneto (okole Benátek), podoblasti Treviso. Všeobecná Prosecca nesou apelační označení DOC. Špičková Prosecca pocházejí z oblasti Valdobbiadene - Conegliano a jejich kvalitu garantuje také nejvyšší zařazení do kategorie DOCG. Právě elegantní, příjemná, ale také sofistikovaná vína DOCG Valdobbiadene jsou hlavním stavebním kamenem vinařství Le Colture. Vína Prosecco jsou ze stejnojmené odrůdy, lokálně nazývané Glera
   
Vina Errazuriz - Chile

Filosofie Errazuriz je možno nejlépe vyjádřit citací zakladatele Dona Maximiana – Z nejlepší půdy, nejlepší víno. Díky vlastní produkci hroznů, je vinařství Errazuriz schopné kontrolovat každou fázi průběhu výroby vína, od pěstování révy v Aconcagua, Casablanca a Curico údolích, k produkci samotného vína těmi nejpřírodnějšími metodami. Důraz je kladen na citlivé zacházení s víny, s cílem vyrobit víno, které je elegantní a komplexní zároveň. Dynamika rozvoje a nasazení pro věc jsou faktory, které získaly Errazuriz respekt a mezinárodní pozici výrobce kvalitních vín.

   
Domaine Bousquet - Argentina

Špičkové argentinské vinařství z francouzskými kořeny.
Cílem Jean Bousqueta - zakladatele vinařství je vytvářet špičková vína světové úrovně použitím vinařských znalostí Francie a Argentiny. K dosažení tohoto cíle vytvořili vinařsví na výtečném místě v Tupungato, údolí Uco v argentinské Mendóze. Díky ideálním přírodním podmínkám mohou vytvářet špičková vína z organicky (bio) pěstovaných hroznů.

   
J.J. Mortier - Bordeaux

Velkoobchodní (negotiant) společnost J.J. Mortier & Cie byla založena roku 1989 panem Louis Mortier - tehdejším ředitelem Chateau Lafite Rothschild. Společnost je již po 5 generací v rodinných rukou. Drtivá většina obratu (80%) firmy pochází z exportu do 45 zemí. J.J.Mortier je exkluzivním dodavatelem na Japonský císařský dvůr od roku 1908. Díky svému japonském partnerovi drží si podíl 25% na japonském trhu.

   
Borie - Manoux - Bordeaux

Bordeaux je vinařský svět sám pro sebe. Je vzorem a terčem závisti vinařů prakticky ze všech ostatních vinařských regionů světa. Na druhou stranu nelze vinařům z Bordeaux upřít určitou míru povýšenosti nad ostatní produkci francouzského a světového vína. Zde vytvořený obchod vína na principu skupiny negotiantů (velkoobchodníků), kteří jsou nezávislý na produkci vína, ale obchodně s vinaři velmi úzce spojeni je také značně ojedinělý. Společnost Borie-Manoux unikátní spojuje pozici vlastníka více jak desítky prestižních chateau s pozicí jednoho z nejstarších negotiantů v Bordeaux.
Rodina Castéja – jediný majitel společnosti Borie-Manoux – vlastní 11 zámků s celkovou rozlohou vinohradů přes 200 hektarů v oblasti Bordeaux. Roční produkce těchto vinařství dosahuje v průměru jednoho milionu lahví. Borie-Manoux je exkluzivním distributorem těchto vín (s výjimkou Chateau Lynch-Moussas), které se z velké části nacházejí v kategorie grand cru classé a cru bourgeois.

   
   
Charles Wantz - Alsasko

 

Rodinná firma z alsaského Barru vlastnící více jak 200 hektarů vinic. I přes udržovanou rodinnou strukturu po již více jak 2 století, patří vinařství Wantz již k těm větším producentům vína v Alsasku. Nejedná se však o žádného giganta, produkce 1,5 milionu lahví je jen mírně nadstandardem pro rodinné firma a stále patří k těm „menším ze středních“ vinařů regionu. To vše s cílem zachovat si plnou kontrolu nad kvalitou vína. Škála vína je rozdělena mezi tři kategorie, které se značné míry i kopírují apelační systém Alsaska. Jednoodrůdová vína bez uvedené vinice jsou v řadě „Réserve particuliere“, lieux-dit nebo-li konkrétní viniční parcely jsou ve vyšší řadě vín – „Collection personelle“. A v nejvyšší řadě samozřejmě nalezneme Grand cru, vendages tardives a selection des grains noble.

Champagne Bauget-Jouette

Svět Champagne je ovládán velkými značkami jako Moet Chandon, Dom Perignon, Veuve Cliquot, Mumm, Roederer a další. Kromě těchto globálních "ikon" však stále v Champagne existuj malé a střední firmy, produkující stejnou, a někdy dokonce vyšší kvalitu. Jen prostě nevyrábějí 30 milionů lahví ročně a nemají marketingové oddělení... Champagne Bauget-Jouette je tradiční rodinná firma produkující cca 120tis. lahví ročně se sídlem v Epernay z dnes již kultovním sklepením 27 metrů pod povrchem, do kterého nevedou schody, ale jen stařičký výtah. Značně poruchový..

   
Joseph Mellot - údolí Loiry

Vinařství Joseph Mellot ze Sancerre patří mezi nejstarší v celém údolí Loiry. Jeho vznik se datuje k roku 1513 a od této doby se vinařská tradice dědila z otce na syna. Proto také moto společnosti zní:"Naše vína mají historii." Hlavní doménou vinařství jsou vína "střední Loiry", tedy nejvýchodnějšího regionu patřícího k vinařské oblasti údolí Loiry. Tato oblast je známá víny typu Sancerre, Pouilly Fumé a dalšími. Kromě toho však v rozsáhlém portfoliu nalezneme také vína západnějších oblastí - Touraine (kolem města Tours) a Saumur.

 
Azienda Rivetto

Piemonte je nejzápadnější italskou vinařskou oblastí. Kromě vína je tento region také známý sběrem exkluzivních hub - lanýžů. Oblasti Piemonte z pohledu vína lze rozdělit na dvě podoblasti - jednu v okolí města Alba a druhá pojmenovaná podle obce Asti. V obou oblastech lze nalézt podobné složení odrůd. Zvykem v Piemontu je pojmenovávat některá vína podle odrůdy a regionu, z kterého pocházejí. Proto se například s odrůdou Barbera můžete setkat jednak ve variantě d´Alba ale i d´Asti. Mezi rozdíly patří například produkce sladkého mírně perlivého vína Moscato d´Asti. Na druhou stranou velkou výhodou vinařů z okolí Alba je produkce špičkových vín Barolo a Barbaresco (což jsou také jediná vína, která nenesou název odrůdy), které jsou stejně jako základní Nebbiolo d´Alba vytvořena z odrůdy Nebbiolo. Příjemná, jemná vína z Piemontu nabízí odrůda Dolcetto a velmi korpózní plná vína, která se svou kvalitou mohou blížit až Barolům jsou založeny na odrůdě Barbera (d´Alba). Jednotlivé odrůdy se v Piemontu nekombinují, používají se do vín vždy ze 100%.

Bennati - Veneto  

Vinařství Casa Vinicola Bennati byla založena začátkem dvacátého století a to ze dvou důvodů. Majitelé vinařství měli k dispozici zajímavé nabídky na nákup velmi kvalitních poloh v Soave a Valpollicele a také velmi velký vztah k vínu jež pramenil z dlouholeté rodinné tradice.
Většina vinic vinařství Casa Vinicola Bennati je tedy dnes rozprostřena na velmi kvalitních polohách severně od Verony nejen ve výše zmiňovaných polohách, které dokáží nabídnout vína v opravdu špičkové kvalitě.
Dnes toto vinařství nabízí širokou paletu vín od zmiňovaných Soave Classico či Valpollicelu classico přes, velmi zajímavý a oblíbený Pinot Grigio, Chardonnay, špičkové Prosecco di Valdobiadenne, legendární Amarone až po zajímavosti jako je Valpolicella classico Ripasso jež získává mnoho úspěchů nejen v Itálii, ale ve všech zemích kam se vyváží.

Vini Nicolis - Veneto  

Vinařství Nicolis Angelo e Figli leží ve vesnici San Pietro v Carianu, v srdci oblasti Valpolicella Classico. Rodina Nicolis obdělává vinice o rozloze 20 hektarů již po mnoho generací. Z níže položených vinic se vyrábějí lehčí vína určená pro konzumaci v horizontu několika let. Z terasovitých vinic se produkují komplexnější Valpolicelly a Amarone. Počátek vinařství se datuje do roku 1951, kdy Angelo Nicolis přetvořil tehdejší rodinnou výrobu do formy skutečného vinařství. V současnosti vinařství provozují 3 synové zakladatele. Jednoznačně pokračují v produkci vysoce kvalitních vín při zachování tradic vycházejících z rodinné struktury vinařství. Giancarlo Nicolis se věnuje vinohradnictví a je garantem kvalitních hroznů na vinici. Giuseppe, enolog, má na starost celý proces vinifikace. Massimo řídí obchodní aspekty vinařství a vztahy se zahraničními a lokálními klienty. Jejich matka Natalia stále pomáhá vést rodinnou firmu, díky svým dlouhodobým zkušenostem.